duminică, 26 decembrie 2010

Avem o tara de c@c@t

Imi cer scuze pentru moartea mea "virtuala", dar nu prea am avut timp si chef sa mai postez. In timpul absentei mele am terminat primul an de facultate, i-am vazut pe Iron Maiden live, am avut cea mai bestiala vacanta de vara ever si am fost si intr-o mica excursie in Serbia (acea tarisoara situata centrul si sud-estul Europei, care se invecineaza cu tara noastra in est).
Inainte sa va spun tot ce am pe suflet, facem o scurta lectie de istorie a Serbiei. Pe la jumatatea secolului al XII-lea este infintat unul din primele state sarbe, in secolul XVI dispare statul sarb, apoi iar apare si tot asa. Dupa primul Razboi Mondial Serbia a devenit o unitate federala in cadrul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Dupa destramarea Iugoslaviei intr-o serie de razboaie in anii 1990, Serbia devine un stat independent pe 5 iunie 2006, dupa destramarea scurtei Uniuni Statale cu Muntenegru. In februarie 2008, parlamentul provinciei Kosovo isi declara independenta fata de Serbia si restu nu ne mai intereseaza. Subliniez faptul ca intre 1998 si 1999 au avut loc bombardamentele NATO care au durat 78 de zile. Deci sarbii saracii au avut parte de o istorie plina de evenimente "siropoase", mai ales in ultimul secol.
Asa, noi, romanii, prin comparatie, nu am avut parte de vreun razboi sau bombardament in ultimul secol. Da, am avut si noi revolutia din '89, dar n-a durat 70ani ca sa zicem ca nu am avut timp sa ne revenim ;)) Din 1989 si pana in 2010, aproape 2011 am avut tot timpul din lume sa devenim si noi o tara cat de cat decenta.
Revenim la sarbi. Oamenii aia sunt un popor demn de admiratie. Sunt mai saracuti, se vede dupa masinile vechi de cand era Svetozar Marović bebe si plangea la mami in brate, si dupa casutele mici si cu o arhitectura destul de simpla. DAR, spre deosebire de noi, sarbii au DRUMURI bune (nu gropi aranjate astfel incat sa formeze un drum de tara!),INDICATOARE care chiar te duc la destinatie si PARCARI amenajate pe marginea drumului, dotate cu COSURI DE GUNOI, ca sa ai si tu unde sa mananci si sa-ti tragi sufletu, fara sa stai intr-un morman de deseuri. In tarisoara noastra draga nu prea am vazut asemenea lucruri. Acestea sunt defapt niste specimene rare, atat de frecvente precum concertele lui Ozzy Osbourne cu Guta si Salam. Sarbii de ce pot si noi nu? Or fi un popor cu 2 capete? Vreau si yo o explicatie :( Zau, ma dezamageste Romania. Nu ca vreau sa-i ridic in slavi pe vecinii nostrii, dar noi suntem cei inapoiati, nu ei. Nu e posibil ca intr-o tara membra UE sa nu ai o autostrada k-lumea si niste indicatoare care chiar sa te ghideze, nu sa te trimita in camp.
In incheiere vreau sa va prezint un mic citat din marii filosofi cunoscuti sub numele de Parazitii:
"Au trecut 20 de ani şi-or să mai treacă degeaba
Din nou pentru putere se bat
Când şcolile cad peste copii
E un iad
Acum, că eşti bătrân, totul se transformă în scrum
Spitalele sunt ultima haltă pe ultimul drum
Ne târâm pe drumuri, prin gropi ca prin nisipuri
Ei nu simt nimic că-şi pun la căldură curu-n în jeepuri
Banii sunt scopul
Ei vor totul cu justiţia
Îţi fură libertatea când nu au ce să-ţi mai ia
Mergem la muncă, plătim taxe, taxe
Ei ne zâmbesc
Indiferenţa lor o simţim până-n oase
Nu vrem funcţii, nici putere
Sistemul e defect
Noi ducem ţara-n spate
Vrem respect!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu